În spatele furtului de date de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar sta nişte hackeri despre care se crede că au acţionat la comanda unor guverne străine, informează Bloomberg. Atacuri similare au avut loc în ultimii ani asupra mai multor companii şi guverne ca metodă de spionaj şi obţinere de date.
Cantităţi mari de date, în principal adrese de mail, au fost furate de hackeri în urma atacului electronic asupra FMI. Presa a aflat detalii despre caz de la un expert în securitate care a dorit să rămână anonim. Acesta susţine că atacul a fost comandat de "câteva guverne".
FMI a împrumutat 91,7 miliarde de dolari anul trecut, iar un sfert din banii primiţi de statele europene care au făcut împrumuturi pe fondul crizei economice vin de la FMI. "În privinţa identificării celor care au ordonat atacul sunt două posibilităţi: una este crima organizată, cealaltă - naţiuni străine - şi amândouă situaţiile sunt grave", spune fondatorul Agenţiei de Apărare Electronică din Wisconsin, Sami Saydjari.
FBI-ul s-a alăturat investigaţiei în vederea identificării sursei atacului. "FBI-ul lucrează cu FMI-ul", a declarat locotenent-colonelul April Cunningham într-un mail pentru Reuters.
Se pare că atacul s-a petrecut chiar înaintea arestării lui Strauss-Kahn. Reprezentanţii FMI-ului nu au făcut nicio declaraţie oficială în privinţa furtului electronic, susţinând că totul funcţionează bine. Cel mai probabil este vorba de un atac de tip "phishing", metodă prin care hackerii încearcă să fure parola şi numele de utilizator prin intermediul unui email ce conţine un link către o pagină clonată a unui site.
Pe 1 iunie, departamentul de tehnologie şi informaţie al FMI-ului a trimis un email către angajaţi cu următorul text: "Notificare importantă: Virus Attacks. Fiţi atenţi! Un calculator de la FMI a fost compromis. Săptămâna trecută am detectat nişte transferuri