Guvernul a aprobat, azi, o ordonanţă de urgenţă pentru instituirea de noi reglementări în domeniul gazelor finale, prin care se urmăreşte ca preţul la gaze să nu crească în perioada iulie 2011-martie 2012 pentru consumatorii casnici.
De menţinerea preţului actual vor beneficia şi unele instituţii publice, precum şcolile sau spitalele.
Actul normativ prevede însă segmentarea pieţei de gaze naturale în consumatori casnici şi consumatorii industriali, cei din urmă urmând să plătească mai mult.
Consumatorilor casnici ar urma să li se livreze un amestec de gaze naturale din producţia internă şi din cele importate, raportul dintre cele două urmând să fie stabilit în aşa măsură încât preţul final să rămână neschimbat până în martie 2012.
Gazul natural din producţia internă costă în jur de 160 de dolari la mia de metri cubi în timp ce pentru gazul importat costul poate ajunge şi la 400 de dolari la mia de metri cubi.
Până în prezent, însă, consumatorii care beneficiau doar de gazele din producţia internă erau aşa numiţii consumatori întreruptibili. Acest lucru însemna că beneficiarul era de acord cu întreruperea periodică a furnizării de gaze, atunci când producţia era mai mică sau consumul (de obicei în perioada iernii) era foarte mare.
Consumatorii industriali, însă, precum producătorii de energie electrică sau combinatele chimice ori siderurgice, vor plăti cu până la 25% - 30% mai mult.
FMI a cerut Guvernului să înceapă liberalizarea preţurilor la gazele naturale astfel încât să nu mai existe subvenţii în cazul companiilor până în 2013 şi în cazul consumatorilor până în 2015.
Şi Comisia Europeană a solicitat oficial României, anul trecut, să se alinieze la normele UE privind preţurile la energie. Comisia a transmis două avize motivate, unul pentru energie electrică, altul pentru gaz. În cazul în care legislaţia românească nu se