Administraţia fiscală belgiană se pregăteşte să renunţe la secretul bancar în cazul conturilor deschise în ţară de aproximativ 250.000 de străini, din care 100.000 de francezi, în cadrul unei noi legislaţii europene, a declarat Ministerul de Finanţe al regatului, citat de publicaţia Le Monde. Sursa: Reuters
"Se prevede transmiterea de informaţii bancare până la 1 iulie autorităţilor fiscale din ţara de origine", a arătat un oficial al ministerului, confirmând informaţia, transmite Agerpres.
Europenii vizaţi de această măsură provin din 26 de ţări, cei mai numeroşi fiind francezii. Este vorba de persoane care locuiesc în Franţa, dar au unul sau mai multe conturi în Belgia, care este o ţară cu o fiscalitate avantajoasă în raport cu vecinii.
În Belgia nu se aplică impozitul de solidaritate pe avere şi plusvaloarea mobiliară nu este în general taxată pentru particulari.
Aceste conturi sunt deschise în toate băncile mari din ţară: BNP Paribas-Fortis, ING, KBC, şi mai ales Dexia.
După francezi, al doilea loc revine olandezilor, cu 50.000 de persoane, urmaţi de germani (22.500), britanici (15.000) şi spanioli (15.000).
Pe listă figurează şi circa 200 de resortisanţi elveţieni, chiar dacă ţara lor este în mod frecvent acuzată că este un paradis fiscal.
Cu toate acestea, alte câteva mii de persoane stabilite în Belgia, mai ales în cartierele de lux din Bruxelles, pentru a scăpa de impozitul de solidaritate pe avere, nu sunt afectate de această măsură, a precizat Ministerul de Finanţe.
Lupta împotriva paradisurilor fiscale
Anul trecut, în Belgia a intrat în vigoare o directivă europeană privind impozitarea economiilor, care a avut drept efect dispariţia de facto a secretului bancar ce se aplicase până atunci. Autorităţile belgiene au decis să aplice această directivă în cadrul