Ministrul britanic al finanţelor George Osborne a declarat că e timpul ca programele de susţinere a sectorului financiar britanic să fie stopate şi ca participaţiile deţinute de guvern în cadrul băncilor să fie vândute pe fondul apariţiei primelor semne de redresare a economiei ţării, scrie Bloomberg.
Ca prim pas, Osborne a anunţat scoaterea la vânzare a Northern Rock, prima victimă britanică a crizei, ce a fost naţionalizată în 2008. Programele de lichiditate şi planurile de susţinere a creditării care au transferat asupra contribuabililor pasive în valoare de peste 1.000 de miliarde de lire sterline (1.140 de miliarde de euro) în timpul crizei financiare vor fi de asemenea suspendate.
Comentariile reprezintă cea mai optimistă evaluare făcută de Osborne din momentul preluării de către acesta a poziţiei de ministru de finanţe cu un an în urmă şi marchează o schimbare de poziţie faţă de avertismentele anterioare conform cărora Marea Britanie ar urma să aibă soarta Greciei dacă va renunţa la măsurile de austeritate.
Opozanţii politici al lui Osborne susţin însă că rata de creştere este în continuare prea modestă, iar piaţa locurilor de muncă încă instabilă pentru a declara că criza a luat sfârşit.
Potrivit lui Osborne, băncilor li se va permite să iasă din programul de susţinere guvernamentală, iar programul de furnizare de lichidităţi derulat de banca centrală va fi de asemenea suspendat.
Totuşi, ar mai putea dura "câţiva ani" până când participaţiile din cadrul unor bănci mai mari ca Royal Bank of Scotland şi Lloyds vor fi vândute, a declarat Osborne.
Băncile au avut nevoie de susţinere guvernamentală în valoare de 65,8 miliarde de lire sterline (75 mld. euro) după prăbuşirea Lehman Brothers.
Potrivit lui Osborne, mediul economic general dă semne de îmbunătăţire, cu un deficit bugetar în scădere şi "a dou