OECD a publicat Raportul privind preturile materiilor agricole de baza cu estimari pentru acest deceniu si cel care vine. Dupa ce l-am rasfoit, concluziile pe scurt sunt cam acestea: Preturile produselor agricole de baza au cunoscut o volatilitate ridicata (vezi mai jos grafic) in ultimii ani ani, incepand cu scumpirile din 2007-08. Dupa trei ani de turbulenta, pietele de marfuri pareau sa revina la conditii mai calme la mijlocul anului 2010, dar conditiile meteo au cam inversat tendinta, scrie Dan Popa pe blogul sau.
O seceta severa a luat un tribut greu din recolta de cereale din Federatia Rusa, Ucraina si Kazahstan, scaderea productiei de grau lume fiind de aproape 5%- cea mai mare cadere din 1991. Recoltele de porumb in Statele Unite Statele au fost si ele volatilitate Foto: Hotnews afectate negativ de o vara fierbinte si umeda. Inundatiile din Pakistan si alte parti ale Asiei au redus recoltele de orez care au influentat la randul lor pietele regionale. In cazul produselor lactate, o combinatie a cererii puternice din Federatia Rusa si Asia de Sud-Est si consumul din Oceania au contribuit la cresterea puternica a preturilor. Nu vin vremuri usoare.
De ce volatilitatea preturilor este o problema
Volatilitatea nu este o preocupare majora atunci cand miscarile de pret sunt graduale si in general previzibile, ori sunt in conformitate cu fundamentele pietei. Cu toate acestea, problemele apar atunci cand amplitudinea variatiei preturilor este mare, cu frecventa ridicata sau apare brusc si intr-o singura directie. Preturile ridicate si volatile atrag cele mai mari ingrijorari, dar si cele scazute pot aduce ingrijorari. Preturilor volatile mai genereaza incertitudine si risc pentru producatori, comercianti, consumatori si prod de carne Foto: Hotnews chiar guverne si pot avea un impact negativ extins privind sectorul agricol, siguranta alimentara s