O dorinţă sexuală de necontrolat, utilizarea excesivă a materialelor pornografice şi obişnuinţa de a căuta parteneri anonimi pentru a obţine satisfacţie sunt printre semnele dependenţei de sex. Hipersexualitatea sau dependenţa de sex este întâlnită la 6% din populaţie, iar una din cinci persoane cu o astfel de problemă este femeie.
Medicii descriu dependenţa de sex ca pe o boală gravă pentru care soluţiile de tratament presupun terapii complicate dar şi folosirea medicamentelor. Specialiştii detaliază semnele acestei tulburări şi explică modul în care boala poate fi ţinută în frâu.
Viaţa de fiecare zi este dată peste cap
De cele mai multe ori, adicţia sexuală apare ca urmare a dorinţei de rezolvare a situaţiilor stresante. "Poftele" sexuale devin din ce în ce mai dese şi atât de agresive încât întreaga activitate cotidiană este dată peste cap.
"Dependenţa de sex poate fi definită ca un comportament ce implică o dependenţă persistentă faţă de forme variate de exprimare sexuală, care au scopul de a depăşi situaţiile stresante de viaţă. Această hipersexualitate devine preocupare continuă pentru activitate sexuală sub orice formă, care de obicei duce la perturbarea funcţionării cotidiene a persoanei. Este un comportament care nu poate fi controlat, iar persoana care suferă o astfel de perturbare devine robul acestui comportament fără a i se putea opune", explică Roxana Mischianu, medic primar psihiatru şi sexolog la spitalul "Colentina" din Bucureşti.
Sex ocazional şi multe aventuri
Pentru persoanele dependente, întreţinerea de relaţii sexuale şi satisfacţia trupească sunt prioritare. Deşi sunt conştienţi că au un comportament neadecvat, cei afectaţi nu pot interveni pentru a se controla. Asta aduce după sine probleme la locul de muncă şi lipsa plăcerii pentru lucruri care înainte erau plăcute, iar rela