După ce împreună cu alţi colegi a prezentat câteva proiecte ale Universităţii privitoare la cercetare şi la taberele de care vor beneficia studenţii orădeni în această vară, rectorul Cornel Antal a fost nevoit, miercuri, să facă faţă unui tir de întrebări referitoare la propriul trecut, în condiţiile în care s-a descoperit că, recent, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii l-a identificat ca informator al fostei poliţii politice din regimul comunist.
Cornel, zis "George"
La 3 mai 2011, în baza unei Note de Constatare din 6 septembrie 2010, CNSAS a emis o Adeverinţă potrivit căreia rectorul Universităţii Oradea a avut timp de doi ani o relaţie specială cu Securitatea, care l-a recrutat pentru a obţine informaţii despre colegii săi de serviciu, asigurându-i chiar şi un nume de cod care să-i protejeze identitatea reală.
"Domnul Antal Crăciun Cornel este titular al dosarului fond reţea nr. R 303712. Domnia sa a fost recrutat la data de 30 octombrie 1986, pentru încadrarea informativă a personalului Aerobazei Utilitare din Cluj Napoca. A semnat un Angajament, având numele conspirativ George", se arată în Adeverinţa CNSAS.
De asemenea, documentul consemnează că Antal, pe atunci şef al Sectorului Tehnic al Bazei Aviaţei Utilitare din Cluj, "a fost abandonat din reţea la data de 1 iunie 1988" şi că "Direcţia de Specialitate nu a identificat documente transmise Securităţii de către domnul Antal Crăciun Cornel".
Informator, nu colaborator
BIHOREANUL l-a întrebat pe rector de ce nu a făcut publică relaţia sa cu Securitatea fie imediat în 1990, fie în urmă cu patru ani, când a semnat o declaraţie notarială pe proprie răspundere conform căreia nu a colaborat cu fosta poliţie politică, din ce motiv şi în ce condiţii a semnat angajamentul în faţa Securităţii, cum a ajuns să poarte nume conspirativ şi pe cine a turnat din spatele