Fost ofiţer de pompieri înainte de 1989, când - spun adversarii din gruparea Tokes - şi-ar fi schimbat numele în Petre Lăcătuşu pentru a-şi escamota originea maghiară, bihoreanul Lakatos Peter e unul din cei mai activi parlamentari ai UDMR.
Inclusiv când vine vorba de criticarea preşedintelui Traian Băsescu şi a aliaţilor PDL-işti, pe care îi acuză de lipsă de loialitate deoarece, detonând bomba reorganizării administrativ-teritoriale, au reuşit să ridice toată lumea în capul UDMR.
În interviul acordat BIHOREANULUI, deputatul lămureşte cum a ajuns formaţiunea sa vinovată pentru iniţiativa lansată de preşedinte şi susţinută de PDL, dar şi cât mai stă UDMR cu aceştia.
Banii Bihorului se opresc la Cluj
- Reorganizarea administrativ-teritorială a fost justificată iniţial cu riscul pierderii fondurilor europene, apoi cu deviza eliminării baronilor locali, pentru ca în final să se cantoneze asupra UDMR, pe motiv că "ia" Ardealul. Cum aţi reuşit?
- Unii politicieni nu calculează, de multe ori, urmările unor iniţiative. Aşa a făcut şi preşedintele care, fără o consultare a celorlalte partide din coaliţie, a scos surpriza din joben. Sper că a fost doar lipsă de viziune, nu diversiune, pentru că în ultimul timp, când văd că se forţează acest lucru, încep să mă gândesc la o diversiune din care să tragă foloase politice.
- De ce UDMR se opune variantei PDL cu 8 judeţe?
- Avem motive. Când s-au înfiinţat cele 8 regiuni de dezvoltare pe care le avem şi în prezent, cu 6-8 judeţe fiecare, noi am spus că sunt prea mari. UDMR a depus anul trecut la Senat un proiect de lege pentru a le reconfigura, pornind de la această realitate, că sunt prea mari. Bihorul, de exemplu, e cu Cluj, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Maramureş. Noi vrem să fie 16 regiuni, mai mici, mai funcţionale şi structurate pe interesele comune ale judeţelor.
- Pentru