Obama a dat semnalul retragerii din Afganistan, dar şi al începutului reconcilierii cu talibanii.
Prin discursul de ieri, Preşedintele Obama a arătat încă o dată că este omul compromisului, adeptul liniei de mijloc. A încercat o mediere între două presiuni contrare: între cei care cer o retragere în ritm de „bing bang” din Afganistan şi suporterii unei versiuni “light” ghidată de condiţiile din teatrul de operaţiuni. Între timp, însă, se va apăsa la maxim pe pedala reconcilierii cu talibanii.
Altfel nu mai este un secret pentru nimeni – calendarul politic al retragerii este 2014. Este orizontul de timp cu care se lucrează la firul ierbii. Până atunci, operaţiunile ar trebui să rămână sub semnul “in together, out together”. În consecinţă, Obama a anunţat că până la sfârşitul anului vor fi retraşi 10.000 de militari, iar până la sfârşitul lui 2012, un total de 33.000 de militari. Cu alte cuvinte tot input-ul investit de administraţia sa în campania afgană din 2009 până astăzi.
„Bing bang”-ul se amână
Pe de o parte, anunţul restructurării vine într-un moment sensibil pentru administraţia Obama: pentru opinia publică internă, şi pentru multi dintre reprezentanţii de pe Colina Capitolului, eliminarea lui Osama echivalează cu sfârşitul misiunii SUA în AfPak, astfel că resursele guvernului federal nu ar trebui să mai fie orientate extern, ci intern. Pentru mulţi, deficitul bugetar este o ameninţare mult mai mare ca insurgenţa talibană.
Pe de altă parte, calendarul anunţat de preşedinte reflectă sensibilităţile celor mai importanţi suporteri ai suplimentării din 2009 (Robert Gates, Amiralul Mike Mullen şi Generalul David Petraeus) : cei 10. 000 de militari vor fi retraşi abia la sfârşitul lui 2011, deşi semnalul a fost dat în iulie. Motivul? Majoritatea trupelor vor rămâne la datorie pentru încă un sezon de luptă.
@N_