Francul elveţian a urcat la maxime record, însă exporturile de brânză ale Elveţiei au crescut cu aproximativ 8% în ultimii doi ani, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Emmi, cel mai mare exportator de produse lactate al Elveţiei, se aşteaptă ca veniturile să crească din nou în acest an. Volumul total al exporturilor de brânză s-a menţinut stabil de la prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers, în toamna lui 2008.
"Aspectul pozitiv al presiunii exercitate de aprecierea francului este că ne stimulează să venim cu idei din ce în ce mai bune şi să menţinem un control şi mai strict asupra costurilor şi să muncim mai mult", declară Matthias Kunz, director al diviziei externe a Emmi.
Aprecierea cu aproape 30% a francului în raport cu moneda euro de la colapsul Lehman a generat proteste din partea unor firme, în special din sectorul metalelor, echipamentelor şi turismului. Unele dintre acestea au ameninţat că-şi vor reloca producţia peste hotare, iar banca centrală a avertizat că efectele aprecierii francului nu au fost încă resimţite în întregime.
Însă exporturile au urcat în primul trimestru cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în 2010 Elveţia a înregistrat al doilea cel mai mare excedent comercial din istoria sa. Potrivit unui studiu realizat în luna aprilie, majoritatea companiilor elveţiene nu se aşteaptă la un impact major negativ al aprecierii francului şi ar prefera ca banca centrală să nu ia nicio măsură în această privinţă.
"Elveţia a fost întotdeauna capabilă să facă faţă unui franc mai puternic prin operarea unor schimbări radicale", declară preşedintele Nestlé Peter Brabeck.
Capacitatea de a majora preţurile şi prezenţa pe pieţele emergente cu un ritm rapid de creştere au fost de ajutor. Exporturile elveţiene de ceasuri au avansat cu 32,1% în aprilie după ce achiziţiile venite din China au cres