Apa care izvorăşte doar de Rusalii, lacul care nu îngheaţă sau maşina care „alunecă“ la deal sunt câteva dintre fenomenele pe care localnicii le consideră inexplicabile şi le numesc miracole.
Semne de la Dumnezeu, fenomene inexplicabile sau simple iluzii optice - România este un loc al minunilor. Felul în care sunt acestea percepute depinde de fiecare persoană în parte. Pe de o parte, oamenii de ştiinţă au demontat aşa-zisele minuni care au generat adevărate pelerinaje, iar pe de alta preoţii spun că miracolele îi ajută pe oameni să-şi păstreze credinţa.
Citiţi şi:
„Panta-minune“ din Maramureş va deveni colină
Şapte blesteme care au schimbat istoria
Teologii sunt de acord că minunile sunt accesibile doar celor care au ajuns la o maturitate a credinţei, dar admit şi că printre preoţi se numără şi sucienţi farisei, care practică mai degrabă şamanismul. Într-o altă ordine de idei, locurile binecuvântate, aşa cum sunt numite de localnici, au devenit în timp atracţie turistică. De acest lucru încearcă acum să profite administraţiile locale pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori.
De zeci de ani, maramureşenii se pot lăuda cu propria lor minune: lacul Răstoacă de la Petrova. Oricât de ger este, oricât de mare e zăpada, apa lacului nu capătă nici măcar o pojghiţă de gheaţă. Mai mult decât atât, indiferent de anotimp, temperatura apei lacului rămâne constantă, în jurul valorii de 10 grade Celsius. Minunea din Maramureş a făcut loc legendelor. Astfel, lacul Răstoacă, de pe cursul râului cu acelaşi nume, aflat între localităţile Petrova şi Leordina, s-ar fi format în urmă cu sute de ani, în locul în care a căzut un trăsnet puternic.
„Ştiu povestea de când eram copil. Bunicul spunea ceva de un fulger nemaivăzut, foarte puternic, care a lovit muntele nostru şi de cum a ţâşnit apoi apa din stâncă", îşi aminteşte Vasile P