Un studiu realizat la Universitatea Harvard a găsit o metodă de a calcula aportul în greutate pe care îl ia sau îl pierde fiecare individ atunci când consumă diferite alimente. Studiu vine să certifice că număratul caloriilor este cu adevărat esenţial şi explică cum diferitele alimente au efecte distincte asupra indivizilor, notează Washington Post.
Studiul a colectat informaţii timp de 20 de ani de la 120.000 de bărbaţi şi femei de pe teritoriul SUA, cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani. Persoanele au fost selectate atent, astfel încât să aibă obiceiuri alimentare, ore de somn şi stil de viaţă cât mai diverse pentru a acoperi o arie cât mai largă. Voluntarii înscrişi în acest studiu au ţinut un jurnal unde îşi notau tot ce mâncau, cât de multă mişcare făceau şi alte obiceiuri. Cercetătorii i-au urmărit la intervale de câte patru ani pentru a observa ce schimbări au avut loc în stilul lor de viaţă şi ce efecte au avut aceste modificări.
În cazul celor care consumau regulat cartofi prăjiţi, odată la patru ani, se observa că aceşti subiecţi creşteau în greutate cu 1.5 kilograme. Nici cei care preferă să consume cartofii fierţi sau copţi nu scăpau de această creştere în greutate, însă nu depăşeau mai mult de 2-300 de grame.
Doctorul Dariush Mozaffarian, profesor la Harvard, vine să contrazică clişeul că "moderaţia în obiceiurile alimentare este suficientă pentru ca oricine să slăbească". "Niciun aliment nu are un efect asemănător cu al altuia şi deci, mâncatul cu moderaţie nu este suficient", a explicat Mozaffarian. Teoria elaborată de acest studiu explică de ce unii oameni iau în greutate puţin câte puţin, de-a lungul anilor, fără să sesizeze.
Dintre toate alimentele, cartoful a ieşit în evidenţă, fiind leguma care, prezentă cu regularitate în dietă, duce cu siguranţă la îngrăşarea cu aproximativ 2 kilograme în fiecare an. Opinia generală s