Preşedintele venezuelean a fost supus unei intervenţii chirurgicale în Cuba, luna aceasta. Recent au apărut zvonuri că ar suferi de cancer la prostată şi nu se ştie când va reveni acasă. Sursa: REUTERS
Speculaţiile privind desemnarea unui succesor al preşedintelui venezuelean s-au intensificat în ultimele zile, mai ales după ce publicaţia de limbă spaniolă "El Nuevo Herald", din Miami, a scris sâmbătă că Hugo Chavez "este în stare critică". "Nu este pe punctul de a muri, dar este într-o stare critică şi, de fapt, complicată", a precizat publicaţia respectivă, citând surse din serviciile secrete americane.
Chiar dacă oficialii de la Caracas neagă aceste informaţii şi Chavez însuşi şi-a reluat, vineri, activitatea pe Twitter, în Venezuela şi în afara ei se fac scenarii pentru înlocuirea sa în cazul în care va muri sau nu îşi va mai putea exercita atribuţiile de şef al statului.
Ce spune Constituţia
Conform Constituţiei Venezuelei, în cazul "absenţei temporare" a preşedintelui pentru o perioadă de până la 90 de zile, acesta este înlocuit de vicepreşedintele Elias Jaua. Vicepreşedintele este cel care duce până la capăt mandatul şefului statului dacă acesta moare sau demisionează, mai spune Legea fundamentală.
În condiţiile în care, anul viitor, sunt programate alegeri prezidenţiale, Jaua şi ceilalţi membri ai anturajului lui Hugo Chavez vor fi puşi într-o situaţie delicată dacă liderul de la Caracas nu se însănătoşeşte, scriu jurnaliştii de la Associated Press.
"Nu există un adjunct în cadrul grupării lui Chavez. Dacă Hugo Chavez nu este capabil să desemneze şi să susţină pe altcineva, vor exista disensiuni", spune Steve Ellner, profesor de ştiinţe politice la Universidad de Oriente, din Venezuela. Ellner este convins că gruparea preşedintelui nu se va destrăma dacă Chavez reuşeşte, în cele din urmă,