Ovidiu Spînu, 53 de ani, de profesie doctor veterinar, a pus în 2007 bazele unei afaceri cu produse din lapte de capră, dezvoltând o fabrică în localitatea Feleacu, judeţul Cluj, care va genera anul acesta un milion de euro.
La câteva luni de la Revoluţie, Ovidiu Spînu câştiga o bursă de studii în Franţa, fiind repartizat la Facultatea de medicină veterinară din Nantes.
"Pe Valea Loirei există o tradiţie a creşterii caprelor, a procesării laptelui în brânză de capră şi a consumului de produse locale. În mediul în care am ajuns să lucrez şi să trăiesc timp de un an nu a existat manifestare ştiinţifică sau eveniment monden fără "fromage de chevre" - brânză de capră", precizează antreprenorul.
El îşi aduce aminte că primul contact cu fermierii, producătorii şi mai ales cu consumatorii de brânzeturi fine l-a avut când a ajuns în Franţa.
"Produsele de capră s-au răspândit peste tot în lume, ajungând să fie «trendy» şi să câştige o cotă din ce în ce mai mare pe piaţă."
În 2007, după ce s-a mutat la ţară, în localitatea Feleacu din apropierea Clujului, Ovidiu Spînu punea bazele afacerii cu brânză de capră, înfiinţând compania Super Lactis, care a lansat mai multe produse sub brandul La Colline.
"Fiind proprietarii unui cabinet veterinar pentru animale mici, soţia mea şi cu mine am căutat o afacere mai puţin solicitantă, de nişă şi care putea fi amplasată mai aproape de domiciliul nostru. Am vândut cabinetul veterinar, am mai luat bani de la bănci şi am construit fabrica de produse lactate de capră."
Şi-a făcut fabrica cu 500.000 de euro
Investiţia totală s-a ridicat la 500.000 de euro, după cum apreciază Spînu. Antreprenorul explică faptul că business-ul lui constă în colectarea laptelui de capră din zona centrală şi de nord a Transilvaniei de la mai multe ferme.
"Prelucrăm laptele şi apoi punem pe piaţă lapte, iaurt