Rectorul Viorel Cojocaru a iniţiat planul, sugerînd că rezultatele se anunţă triste: "O singură oră de sport în şcoli, scutirile medicale şi lipsa de interes afectează în final şi rezultatele la nivelul marii performanţe".
Conducerea Universităţii de Educaţie Fizică, în parteneriat cu agenţia guvernamentală de resort, intenţionează să lanseze în toamnă un proiect naţional la nivel şcolar, fără precedent în ultimii 35 de ani: un studiu care să cuantifice potenţialul sportiv la elevii din clasele primare! Rectorul Viorel Cojocaru e iniţiatorul acestei idei: "Am discutat-o cu membrii Senatului Universităţii încă de la începutul mandatului şi sper ca pînă la finalul anului să derulăm acest plan".
"Numai să nu fie cifre umflate!"
Îl detaliază: "Copiii care vor fi aleşi ca eşantion vor da testele clasice, detentă de pe loc, lungime, viteză, rezistenţă. Se vor face şi măsurători antropometrice. Iar la final, prin centralizarea datelor şi prin rapoartele din judeţe, cîte vor mai fi!, vom încerca să avem o imagine clară asupra nivelului la care ne aflăm în România sub acest aspect".
Cu o singură condiţie: "Rezultatele anunţate din ţară să fie cele reale. Ultima dată cînd s-a pus în practică un proiect similar, în '76, s-au dat numai cifre umflate, după modelul producţiei agricole ceauşiste. Nu le-am putut lua niciodată drept repere serioase".
Computer, nu sport
Iar previziunile finale se leagă de certificarea unui dezastru. Cojocaru: "Aşteptările mele sînt foarte pesimiste. Atîta vreme cît în şcoală se face doar o singură oră de sport, deşi la nivelul UE recomandările clare sînt pentru trei ore, nu se poate naşte decît un mare semnal de alarmă. Plus că mulţi vin cu scutiri şi nu fac deloc, din vina lor, a părinţilor sau a profesorilor".
Şi oferă consecinţele: "Mă uit cu îngrijorare şi la faptul că tot mai puţini sînt tentaţi să urmeze o