Daca mizeria este vizibila, atunci o curatam imediat. Dar in realitate, in 99% din cazuri, bacteriile care ne ameninta sanatatea sunt invizibile, incolore si inodore.
Curatam baia si bucatarie dar dam putina atentie tocmai locurilor unde cele mai multe bacterii isi fac veacul: calculatorul, perdelele, saltelele sau hainele.
Locurile si obiectele pe care le consideram a fi cele mai curate sunt tocmai acelea unde zac cele mai periculoase bacterii si paraziti.
Specilaistii de la Spitalul londonez Barts au facut un studiu asupra pernelor si au constatat ca acestea erau pline de praf, alergeni si bacterii. Dupa 2 ani de folosinta, un sfert din greutatea pernei consta in acarieni, celule de piele si bacterii care pot cauza astm si sinuzita. Pernele sintetice sunt mult mai periculoase decta cele umplute cu puf.
Masina de spalat este si ea un pericol. Oamenii de stiinta slovaci au publicat un articol in care avertizau ca masina de spalat rufe sau vase si filtrul de cafea sunt pline de germeni letali care ne imbolnavesc plamanii.
Acesti germeni letali stau ascunsi in cutele garniturilor de cauciuc si se dezvolta cu atat mai mult in aparatura de ultima generetie, care pentru un consum redus de energie folosesc apa rece sau calduta.
Casa noastra contine in medie mai multe bacterii decat o stea din galaxie si multe kilograme de celule umane moarte, acarieni, spori, oua si fecale de insecte parazitare. Chiar daca totul pare imaculat, din punct de vedere microbian, casa noastra este o ferma care produce murdarie.
Insa exista si o veste buna. Cu mare parte din aceasta murdarie am invatat sa convietuim, am devenit imuni si nu ne face nici un rau, ba chiar este un lucru bun. Daca ne straduim sa creem un mediu cat mai steril, in special copiilor, acestia nu vor mai beneficia de imunizarea or