Decisă anul trecut de Guvern, tăierea lefurilor bugetarilor cu 25% a trecut totuşi nesimţită pentru unii dintre angajaţii Universităţii Oradea, care au compensat pierderea prin încasarea unor gradaţii de merit în cuantum de fix 25% din salariile de bază.
Pentru că legea permite acordarea unor asemenea recompense în instituţiile publice, dar numai pentru o infimă parte a personalului, trierea s-a făcut nu doar în baza rezultatelor profesionale reale, ci şi a meritelor auto-atribuite de beneficiarii înşişi, majoritatea deţinători ai unor poziţii-cheie: rector, prorectori, decani, prodecani, directori de departamente, secretare. Asta în timp ce restul salariaţilor a rămas cu salariile ciuntite, iar unii au fost concediaţi tocmai din lipsă de fonduri...
Sămânţă de scandal
În Universitate, acordarea gradaţiilor de merit a fost mereu motiv de frustrări, deoarece, conform legii, de aceste recompense poate beneficia doar 16% din totalul celor 1.400 de angajaţi. Miza e şi ea pe măsură, căci gradaţia de merit reprezintă 25% din salariul de bază, ceea ce pentru un conferenţiar înseamnă un plus de circa 700-800 de lei lunar, iar pentru un profesor 1.200-1.500 de lei, cât un întreg salariu de asistent.
Primele semne de nemulţumire au apărut anul trecut, când banii au început să se împartă în baza unor fişe de autoevaluare pe care le completează angajaţii înşişi şi care apoi trebuie verificate de şefii de catedre din facultăţi şi de Comisia de Calitate a Universităţii. Sorboneii cu tupeu şi cu "spate" şi-au falsificat fişele, consemnând în ele lucrări ştiinţifice pe care nu le-au realizat ori contribuţii la congrese şi simpozioane unde fie nici nu au participat, fie au făcut-o ca simpli spectactori, fără să prezinte vreo lucrare.
La vremea respectivă, BIHOREANUL a încercat să verifice acest gen de practici întâlnite mai ales la Medicină, dar fără succ