Afaceristul elen Ilias Papageorgiadis explică pentru \"Evenimentul zilei\" criza statului grec: prea mulţi funcţionari, evaziunea, lenea şi eterna aşteptare: să pice ceva din cer. Ca şi la noi. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Grecia din care a plecat trebuie să rezolve acum problemele pe care le are de 37 de ani. Diagnosticul e simplu, chiar dacă sună ciudat: "În Grecia, avem un complex: avem un capitalism sovietic". O spune Ilias Papageorgiadis, un om de afaceri grec, care a venit să investească în România acum şapte ani.
"Cheltuiam mai mult decât produceam"
Credea că ţara lui va avea mari probleme încă din 2004 şi se aştepta să cadă imediat după Jocurile Olimpice, organizate la Atena în acel an. Acesta a fost şi motivul pentru care a luat cele câteva zeci de mii de euro din conturile din Grecia şi a venit să le investească la noi, în special în imobiliare.
"Statul avea probleme mari încă de atunci. Cheltuiam mai mult decât produceam, iar măsurile de austeritate nu apăreau. Bugetarii erau menţinuţi în funcţii, deşi nu era nevoie de ei", explică omul de afaceri.
Dacă atunci deficitul era încă mic, acesta avea să crească în următorii ani. Şi astfel a ajuns Grecia îndatorată şi avea să se îndatoreze chiar mai mult, prin împrumutul de la FMI.
De ce nu a intervenit Uniunea Europeană din timp
Afaceristul are o explicaţie: "Grecia e în Uniune din 1981, şi-a căpătat statul de membru important. Apoi, să nu uităm că, atâta timp cât şi-a putut plăti datoriile, Grecia a cumpărat de miliarde de euro produse din Germania, din Franţa. Iar, până în 2008, statul grec a fost unul dintre cei mai buni cumpărători de armament. Aşa că ţările care aveau afaceri cu Atena au spus: «De ce să avem probleme cu Grecia? Lasă!»".
"Bugetarii, mai bine plătiţi decât cei de la privat"
Ţine permanent co