Românii sunt exasperaţi de blocurile cu romi de pe strada Horea, dar focarul va fi ascuns între ziduri, în loc să fie curăţat. Copiii de aici vor trăi împrejmuiţi într-un ghetou.
1 /.
În urmă cu 72 de ani, la Varşovia, totul a început cu un zid. Guvernatorul SS al Poloniei, generalul Hans Franck, a ordonat construirea unui hotar de piatră care înconjura cartierul evreiesc din capitala Poloniei. Ce a urmat a fost Holocaustul.
Oamenilor le e frică. Bulibaşa e omul primarului
Lucrările la zidul de la Baia Mare, care trebuie să înconjoare un mic ghetou ţigănesc, de la marginea oraşului, au început, ieri, într-o linişte de mormânt. Doar huruitul exacavatorului care sapă la fundaţia zidului care îi va închide pe romi în interiorul ghetoului se putea auzi. Oamenii sunt resemnaţi, nu comentează şi le este frică să spună ce gândesc de teama liderilor co munităţii, care sunt susţinătorii primarului liberal Cătălin Cherecheş.
Cele trei blocuri din ghetoul de pe strada Horea nu mai sunt aşa de animate ca altădată. Zecile de copii care până mai ieri se jucau gălăgios între imobile au dispărut parcă fără urmă. Teama şi nesiguranţa pentru viitor şi pentru ce anume se va întâmpla după ce zidul va fi construit se poate citi pe chipurile romilor care locuiesc aici.
"Nu vrem acest zid. Nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem de acord. Nu mai trăim pe vremea comuniştilor când într-o noapte se demola o stradă întreagă şi nimeni nu zicea nimic. Pe noi nu ne întreabă nimeni, oamenii nu vor zidul dar din păcate o singură persoană hotărăşte aici şi nimeni nu zice nimic", spune Alexandru Banta, referindu-se indirect la bulibaşa romilor din acest ghetou, un anume Carol Jurisnics, zis Pise, omul primarului Cherecheş.
Angajaţi la salubritate
Nimeni nu a ştiut, niciodată, câţi romi locuiesc în ghetoul de pe strad