Consilierii judeţeni au aprobat ieri organizarea şi desfăşurarea unui referendum pentru ca locuitorii judeţului să-şi poată exprima opinia în ce priveşte reorganizarea teritorială a ţării. Referendumul va fi susţinut financiar din fondurile Consiliului Judeţean şi costul său estimativ este de 300.000 de lei.
Proiectul de hotărâre dezbătut în şedinţa ordinară de ieri a fost aprobat cu 24 de voturi pentru şi cinci împotrivă, ultimele fiind venite din partea consilierilor PDL.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc, este de părere că cetăţenii au dreptul să fie consultaţi într-o problemă de interes local deosebit, cum este aceea a desfiinţării judeţului.
Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de către consilierii liberali şi se pare că beneficiază de susţinerea tuturor celorlaţi consilieri, în afară de cei democrat liberali. Însă Ioan Abrudan, unul dintre cei care a votat împotrivă, a precizat că nu este împotriva referendumului în sine, ci împotriva aprobării lui acum, având în vedere că discuţiile din Guvern şi Parlament pe tema reorganizării teritoriale au fost amânate. “Vreau să se înţeleagă că noi nu suntem împotriva referendumului, dar având în vedere decizia de suspendare a discuţiilor cu privire la acest subiect, credem că nu mai este de actualitate. Au fost doar dezbateri publice, n-a existat o formulă de proiect de lege, prin urmare de ce să luăm o hotărâre acum şi să n-o lăsăm până când va fi cazul?”, şi-a argumentat Ioan Abrudan poziţia.
Alţi consilieri consideră însă că referendumul trebuie aprobat pentru a trimite un semnal celor din Parlament. Vicepreşedintele CJ, Csoka Tiberiu a afirmat că formaţiunea sa, UDMR, este împotriva desfiinţării judeţului şi a reorganizării administrative, fără referendum. “Referendumul va avea loc la o dată oportună, atunci când va fi cazul, însă prin aprobarea lui, noi