Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) este cea mai păguboasă instituţie subordonată administraţiei locale din Bucureşti, acumulând în ultimii 20 de ani datorii de până la 2, 2 miliarde de lei. În lipsa unui sprijin financiar de la Guvern pentru acoperirea penalităţilor, Primăria Capitalei încercă evitarea falimentului regiei prin delegarea gestiunii, aşa cum a făcut cu Apa Nova.
Diagnosticul pentru RADET a fost dat oficial de mai mulţi specialişti de la companii de consultanţă şi audit, plătiţi de municipalitate pentru a întocmi un studiu de oportunitate privind delegarea gestiunii acestei regii.
Potrivit acestui raport, reţeaua termică primară şi cele de distribuţie necesită reabilitare în proporţie de 90% fiecare. De asemenea, datoriile istorice de până la 2, 2 miliarde de lei au fost cauzate de un cerc vicios: subvenţiile promise şi date de Primăriei populaţiei Bucureştiului pentru încălzire au fost acoperite financiar cu întârziere de către Guvern, ceea ce a dus la decalarea plăţii materiei prime de la RADET la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), companie controlată de Ministerul Economiei.
„Anul 2011 este foarte important, având în vedere că reprezintă începutul unei noi perioade în evoluţia situaţiei financiare a RADET odată cu eliminarea subvenţiulor acordate de Guvern, ca ajutor de stat”, a declarat Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei.
Se caută investitori
Aflată în dezbatere publică până la 10 iulie, delegarea gestiunii RADET unei companii, aşa cum s-a concesionat canalizarea şi sitemul de apă societăţii Apa Nova, este propusă de primarul Capitalei, Sorin Oprescu. În expunerea de motive, edilul-şef susţine măsurile recomandate de consultanţii plătiţi cu aproape 500.000 de lei.
Astfel, „pentru ca mediul de afaceri să fie suficient de interesat de serviciul public de termoficare