Foto: Thinkstock Aspartamul ar putea fi cancerigen şi una dintre cauzele naşterilor premature. Reseau Environnement Sante, Generation Futures şi trei deputaţi francezi au cerut recent reevaluarea aspartamului. Este subiectul unui articol publicat în ediţia online de miercuri a cunoscutului cotidian L’Express.
Aspartamul este un îndulcitor artificial descoperit în 1965, care înlocuieşte zahărul în aproximativ 6.000 de produse pe care apare specificat „lights”. Sunt produse, de la băuturi carbogazoase, iaurturi până la gumă de mestecat, consumate zilnic de peste 200 de milioane de persoane din întreaga lume.
Doza zilnică admisă (DZA), respectiv cantitatea de produs admisă ca fiind fără risc, în cazul de faţă aspartamul – E 951, ar trebui, potrivit unor instituţii şi politicieni din Franţa, să fie evaluată în mod corect.
În acest sens, Comisia Europeană a cerut Autorităţii pentru Securitatea Europeană a Alimentelor (EFSA) o reevaluare completă începând din 2012. EFSA a fixat la 40 mg/kg/zi DZA de aspartam, bazându-se pe evaluarea efectuată de Food Drug Administration (FDA) din SUA în 1977. În Statele Unite, DZA de aspartam este de 50 mg/kg/zi. Studii realizate în Italia şi Danemarca arată că acest îndulcitor poate provoca unele cancere şi chiar venirea prematură pe lume a bebeluşilor. Dar rezultatele studiilor au fost contestate.
Prevăzută pentru 2012, reevaluarea acestui îndulcitor ar trebui urmată de unele măsuri pentru aplicarea cărora e necesară o perioadă apreciabilă de timp. Motiv pentru care s-au cerut etichetarea, astfel încât consumatorii să fie preveniţi că produsul conţine aspartam, şi informarea acestora asupra pericolelor la care se expun dacă introduc în alimentaţie aspartamul. Articolul publicat de L’Express subliniază că îndoielile ce planează asupra acestui îndulcitor ar putea fi extinse şi asupra celorl