Dosarul unui bărbat din Târgu-Jiu care susţine că face nevinovat puşcărie va fi revizuit. Cazul lui Gheorghe Tudor, condamnat pentru o crimă pe care un alt bărbat a pledat vinovat, şi cel al lui Marcel Ţundrea au un numitor comun: fostul procuror Ion Diaconescu.
Cazul unui bărbat din Târgu-Jiu, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că n-a comis-o, va fi revizuit de magistraţii Curţii de Apel Craiova şi ai Tribunalului Gorj.
Deţinutul, Gheorghe Tudor (38 de ani), i-a trimis o serie de memorii procurorului-şef Marius Iacob, de la Parchetul Curţii Supreme, cerându-i să facă personal lumină în cazul său, aşa cum a făcut în dosarul lui Marcel Ţundrea.
„Solicit să se facă demersurile necesare pentru verificarea în cazul meu a testului ADN, care este cea mai concludentă probă că nu am avut niciun contact fizic cu victima şi nici în locuinţa aceea nu am fost niciodată“, scrie Gheorghe Tudor.
Condamnat, eliberat şi încarcerat din nou
Crima de care a ajuns să fie legat numele târgujianului a avut loc la 28 iunie 2002. Atunci, Maria Schinteie, de 80 de ani, a fost tâlhărită şi omorâtă în apartamentul ei din Târgu-Jiu. Tudor a relatat că, în ziua respectivă, s-a întâlnit cu un amic, Petre Marin, care i-a cerut să-i schimbe nişte bani la o casă valutară, fără să-i spună că îi furase din casa bătrânei ucise.
Ambii bărbaţi au ajuns în arest, acuzaţi că ar fi fost complici la crimă. Deşi Petre Marin a recunoscut că a acţionat singur, Tudor a fost şi el judecat şi condamnat la închisoare. De instrumentarea cazului s-a ocupat procurorul Ion Diaconescu, acum pensionat. Tot el l-a anchetat şi pe Marcel Ţundrea, gorjeanul care a făcut 12 ani de închisoare pentru un omor pe care nu-l comisese.
Nicoliţa Jianu spune că fostul procuror Ion Diaconescu s-a răzbunat pe fiul său, întrucât anterior refuzase să declare, ca