Ne plângem că nu avem zone verzi, dar dacă le primim nu ne ocupăm de ele. Aşa se prezintă situaţia în care se află 85% din cetăţenii Oradiei care stau la blocuri. Deşi cu toţii au obligaţia de a întreţine zonele verzi din jurul acestora, un control efectuat în teren de angajaţii Primăriei a scos la iveală că puţini cetăţeni sunt cu adevărat interesaţi de aceste zone. Doar 100 din cele 664 de asociaţii controlate se ocupă de spaţiile verzi, în timp ce restul le lasă de izbelişte sau se ocupă de ele din an în paşti.
Pământ pentru orădeni
Anul trecut, inspectorii Primăriei au luat la pas toate asociaţiile de proprietari, pentru a semna cu preşedinţii acestora protocoale de predare a întreţinerii spaţiilor verzi din jurul blocurilor, în ideea de a-i responsabiliza cu privire la gospodărirea lor.
Obligaţiile orădenilor, conform protocoalelor, sunt menţinerea curăţeniei şi salubrizarea periodică, tunderea gardului viu şi cosirea gazonului, greblarea frunzelor şi crengilor, plantarea de arbori şi arbuşti, udarea vegetaţiei, precum şi eliminarea pelinului şi ambroziei, plante care provoacă alergii. Întreţinerea spaţiilor verzi poate fi făcută fie de locatari, fie de firme specializate cu care asociaţia încheie contracte. O altă regulă prevede că, sub nicio formă, spaţiile verzi nu pot fi micşorate, copacii nu pot fi tăiaţi fără aprobare, iar orice construcţie în aceste perimetre este interzisă.
La control
Deşi sunt direct interesaţi, fiindcă de spaţiul verde din jurul blocului tot ei beneficiază, oamenii totuşi nu par foarte interesaţi de aceste zone. În luna mai, patru echipe ale Primăriei au făcut controale în teren, iar concluziile trase nu sunt prea încurajatoare!
În funcţie de modul în care şi-au îngrijit grădinile, asociaţiile au primit calificative de la 1 la 3, 1 însemnând satisfăcător, 2 bine, iar 3 foarte bine. Doar 15% din asocia