O serie de elevi din Sibiu au luat parte la ceremoniile comemorative organizate la Iaşi, dedicate victimelor “Pogromului de la Iaşi” din anul 1941. Ultima activitate s-a desfăşurat în gara din Săbăoani, unde a avut loc o ceremonie emoţionantă, menită să readucă în memorie crimele comise împotriva evreilor cu 70 de ani în urmă.
CITEŞTE ŞI:
Ierarhia de admitere la liceu în judeţul Sibiu, după contestaţii
Activitatea a fost organizată în cadrul parteneriatului educaţional “70 de ani de la Trenurile Morţii”, derulat între Şcoala Nr.24 “Regele Ferdinand” Sibiu şi Liceul “Vasile Alecsandri” Săbăoani sub patronajul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi al Institutului pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” din Bucureşti.
Elevii implicaţi în proiect au prezentat documente şi date despre tragicele evenimente de acum 70 de ani, apoi au aprins lumânări şi au depus flori pe “Steaua lui David” desenată cu creta pe peronul gării, iar în final prof. Gabriela Nancă din Săbăoani a impresionat asistenţa cu o poezie dedicată memoriei celor care şi-au pierdut viaţa în “Trenurile Morţii”.
Supravieţuitorul Leonard Zăicescu a prezentat celor de faţă tragica experienţă prin care a trecut, care nu trebuie uitată, pentru a nu fi repetată. El şi-a amintit cum 350 de trupuri neînsufleţite au fost coborâte din tren pe peronul gării Săbăoani şi îngropate apoi pe un teren din apropiere.
“Cred că vouă, tinerilor, vă este foarte greu să înţelegeţi aceste evenimente, de o cruzime care provoacă reverberaţie şi astăzi, dar aceste activităţi educaţionale commemorative sunt foarte importante, pentru ca să nu se mai întâmple aşa ceva în viitor”, a spus acesta.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!
Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu: @