Cei opt inculpaţi din dosarul „grupul BT”, acuzaţi de manipularea pieţei de capital şi de spălare de bani în formă continuată, au fost achitaţi ieri de Tribunalul Bucureşti. Aceasta este prima hotărâre dată de o instanţă din România pe tema manipulării pieţei de capital. Magistraţii bucureşteni au apreciat ca nefondate acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT Cluj.
Opt persoane, printre care şi preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al BT, Horia Ciorcilă, şi fostul vicepreşedinte al aceluiaşi Consiliu, Claudiu Silaghi, au fost achitate de Tribunalul Bucureşti în dosarul în care au fost acuzate de manipularea pieţei de capital. Decizia luată vineri şi comunicată părţilor, ieri, poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Cei opt inculpaţi riscau o pedeapsă între 6 luni şi 5 ani de detenţie pentru manipulărea bursei.
Acuzaţii nefondate
Magistraţii bucureşteni au apreciat ca nefondate acuzaţiile aduse de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţionalităţii de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Cluj. Acuzaţiile se leagă de faptul că fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al BT, Claudiu Silaghi, a comandat achiziţionarea, în mod repetat, pe în perioada mai-decembrie 2009, de pe Bursa de Valori Bucureşti, prin intermediul şefului SSIF al BT Securities SA, şi el inculpat în dosar, de acţiuni ale grupului BT în numele şi contul soţiei şi al soacrei sale, ambele inculpate în acelaşi dosar, cu intenţia de a le vinde ulterior la preţuri ridicate. Silaghi a fost acuzat că, prin funcţia pe care o deţinea, cunoştea intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet mare de acţiuni al grupului BT.
Înţelegere cu ciprioţii pentru manipularea bursei
Mai mult, Horia Ciorcilă, aflând datorită calităţii lui de preşedinte al Consiliului de Administraţie al BT că Bank of Cyprus intenţiona să cumpere acţiuni la BT, a vâ