Trei dintre ei, Laurenţiu Ploscaru, clasa a VII-a, Alexandru Ungureanu şi Marius Gavrilescu, clasa a VIII-a, îşi văd viitorul departe de graniţă.
În biroul directorului Şcolii cu „Ceas" cum mai este cunoscută Şcoala Take Ionescu, cei trei matematicieni iau loc la masă şi nu par deloc stresaţi de tirul întrebărilor. Laurenţiu, cel mai mic ca vârstă dintre ei, este o fire analitică, mereu atent la nuanţele întrebărilor şi răspunsurilor, Alexandru dă dovadă de dezinvoltură dar îşi calculează şi el „bătaia" răspunsurilor, revenind cu explicaţii de genul „nu aş vrea să se înţeleagă că...", iar Marius, riguros în afirmaţii îţi răspunde atunci când consideră ca este cazul: „Punct. Atât şi nimic mai mult". Copilăria fiecăruia dintre ei este diferită de a multor semeni. „Avem atât de puţin timp liber încât o partidă de fotbal cu prietenii este un lucru foarte rar" , spune Alexandru. Destinele lor se învât în jurul studiului matematicii.
Nedreptarea, motorul plecării
„Pentru că este prea multă nedreptate în ţara asta, nu o să rămân aici. Las totuşi viaţa să văd ce îmi oferă. Sunt trist când văd copii care nu le pasă ce se întâmplă azi sau mâine", spune Laurenţiu Ploscaru. La insistenţe noastre, înşiră multe concursuri naţionale şi internaţionale la care a câştigat premii şi medalii, anul acesta el obţinând argintul la Olimpada Naţională de Matematică de la Oradea, s-a calificat în echipa lărgită de olimpici pregătiţi pentru Balcaniada de Matematică şi alături de ceilalţi doi, Alexandru şi Marius, toţi trei parte din echipa naţională a României la Concursul IMAC (juniori I), echipă formată din saşe membrii, din care trei, de la aceeaşi şcoală vâlceană, Take Ionescu.
Olimpicii la matematică, adepţii „pro plecării"
Alexandru Ungureanu a luat bronzul la Balcaniada de la Băile Olăneşti Olăneşti, din 2010, unde a concurat alături