În 1970, îţi puteai planifica vacanţa de vară din mai. Acum, îţi e de ajutor doar prognoza pe 10 zile. Sursa: REUTERS
Era fix 1 iulie când a început să ningă în Bucegi. S-au aşternut 15 centimetri de zăpadă. La aceeaşi dată, anul trecut, erau 15 grade Celsius. Cabanierul Ion Adămuţă nu s-a speriat de ninsoare cât de vremea din 2011.
"De vreo 15 ani nu a fost aşa frig. Anul trecut a fost mult mai cald. A nins abia la începutul lui septembrie", spune el. Luni, 4 iulie, a nins din nou în Bucegi. Şi nu numai pe vârful Omu, la 2.505 metri altitudine. A fost zăpadă şi la cabana Mălăieşti, la 1.720.
În condiţiile acestea, turiştii speriaţi de nesfârşitele coduri galbene de ploi au evitat zonele montane mai toată luna iunie. Dramă a fost şi pe litoral, unde rare au fost zilele de iunie în care s-a putut face plajă. La Mamaia, de pildă, au fost vreo 10 zile de plajă în toată luna iunie.
Potrivit datelor, cele mai călduroase zile la Mamaia au fost 23 şi 24 iunie, cu o maximă de 29 de grade. În ultimele 10 zile, 26 iunie - 5 iulie, cea mai ridicată temperatură a fost de 25 de grade. În aceste condiţii, adio baie în apa mării.
Însă s-a zis cu vara urâtă, se arată în Perspectiva meteorologică a intervalului iulie-septembrie 2011, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie. Potrivit acestui document, publicat la 1 iulie, temperaturile medii lunare în iulie şi august vor fi "peste mediile multianuale la scara întregului teritoriu".
Cel mai cald va fi în est, sud-est şi vest. Se pare că se va putea merge la mare şi în septembrie, deoarece temperaturile de pe litoral vor rămâne ridicate.
Însă totul e aproximativ, atrage atenţia un specialist ANM. Potrivit acestuia, când ne planificăm vacanţa, putem avea încredere mare în prognoza pe cel mult 10 zile. Alt sfat, pentru anii ce vin, e să evitaţi