Cele mai multe decese au fost provocate, anul trecut, de bolile cardiovasculare, de hipertensiunea arterială şi de ciroze.
Anul trecut, potrivit Biroului de informatică şi statistică medicală din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Braşovs-au înregistrat 5.925 de cazuri de decese. Marea majoritate din cauza bolilor aparatului circulator (3.184 de cazuri), tumorilor (1.389 de cazuri) şi bolilor aparatului digestiv (443 de cazuri).
Principalele cauze ale mortalităţii sunt bolile cardiovasculare. Chiar dacă mulţi sunt conştienţi de factorii care determină apariţia acestor boli, puţini sunt şi precauţi. Consumul de tutun sau de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă şi stresul sunt câteva vicii de care trebuie să scăpaţi, potrivit specialiştilor.
„Este foarte important ca oamenii, în special cei trecuţi de 45 de ani, să fie conştienţi de necesitarea consultaţiilor medicale anuale. În urma examenelor clinice vor putea afla, din timp, dacă au vreo afecţiune şi vor primi recomandări şi tratamente corespunzătoare", a declarat Georgeta Negoiţă, şefa Biroului de Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Braşov. De asemenea, în ceea ce priveşte decesurile cauzate de tumori este vitală depistarea precoce a acestora, iar în cazul bolilor digestive, principala cauză este ciroza alcoolică.
Se spune că, de multe ori, fiecare om este propriul lui medic. Astfel, dacă simţiţi că în organismul dumnoavoastă ceva nu este în regulă, mergeţi rapid la medic. Nu ignoraţi simptomele chiar dacă acestea nu sunt foarte grave. De multe ori o durere de cap care se repetă sau simptomele care anunţă o indigestie, pot ascunde, de fapt, o afecţiune mult mai serioasă.
Nu uitaţi recomandările medicale!
În momentul în care sunteţi diagnosticaţi cu una dintre afecţiunile enumerate mai sus este important să respectaţi sfaturile şi tratamentele oferite de medici. În ce