Românii care au nevoie de operaţii în afara ţării le vor putea face mai uşor. Ministerul Sănătăţii a renunţat la criteriile discriminatorii şi le dă dreptul pacienţilor să comunice cu cei care îi vor trata.
După ani de procese, contestaţii şi discuţii între societatea civilă şi Ministerul Sănătaţii (MS), legea care reglementează plecarea la tratamente în afara ţării cu fonduri publice, pentru situaţii în care în România nu se poate face nimic, a fost modificată.
Criteriile discriminatorii incluse în lege, care prevedeau că au prioritate la tratamente cei care sunt tineri în detrimentul celor trecuţi de 65 de ani sau în funcţie "de beneficiul pe care tratamentul îl are pentru societate", au fost eliminate.
În plus, pentru uşurarea procedurilor, pacienţii şi reprezentanţii lor legali au dreptul să corespondeze direct cu spitalele din afara ţării unde urmează să fie trataţi. Până acum această corespondenţă era purtată doar de Direcţiile de Sănătate Publică (DSP), ceea ce îngreuna mult operaţiile urgente de care aveau nevoie pacienţii, mulţi fiind trimişi la moarte sigură.
Demers sprijinit de EVZ
Succesul schimbării legii se datorează "bunilor samariteni" de la Asociaţia "Salvează Vieţi", care au insistat pe lângă MS ca legea să fie modificată şi care chiar au dat în judecată ministerul.
Şi ziarul "Evenimentul zilei" s-a implicat anul trecut în acest demers, prin prezentarea a numeroase cazuri de bolnavi care aşteptau cu anii să primească bani pentru tratamente şi prin iniţierea unei petiţii care a fost depusă la Consiliul pentru Combaterea Discriminării şi la Guvern, care a fost semnată online de mii de români.
În petiţie, se cerea eliminarea prevederilor legislative care discriminau (banii se dădeau după vârsta bolnavului, vechimea dosarului şi preţul tratamentului), dar şi obligativitate