Otto Habsburg-Lothringen, fiul ultimului cuplu imperial austriac, Karl şi Zita, a decedat în 4 iulie la vârsta de 98 de ani.
"A murit împăcat", a declarat pentru Reuters nepotul său care locuieşte în localitatea bavareză, Poecking, unde familia Habsburgilor locuieşte din 1954. Din acest loc, Otto Habsburg-Lothringen a încercat să pună în aplicare viziunea sa de a reduce efectele pe care le-a avut Războiul Rece asupra Europei.
Născut în 1912, Otto, cunoscut şi ca Archduke Otto von Habsburg a preluat conducerea Casei de Habsburg în 1922, după moartea tatălui său.
A trăit în Elveţia, după Madeira şi Spania, precum şi după o perioadă petrecută în SUA şi Franţa, iar din 1954 s-a stabilit în Bavaria. În anii 1930 s-a opus alipirii Austriei la Germania hitleristă.
Între anii 1957 şi 1972 a fost vicepreşedinte al Uniunii Internaţionale Paneuropene, iar apoi, până în anul 2004 a ocupat funcţia de preşedinte. Organizaţia militează pentru o Europă democratică, unitară din punct de vedere politic şi economic. A fost deputat bavarez CSU (Uniunea Creştin-Socială din Bavaria) în Parlamentul European între anii 1979 şi 1999.
Otto Habsburg-Lothringen s-a bucurat de apreciere în mod deosebit pentru lupta sa consecventă contra naţionalismului şi comunismului.
Cu toate acestea, relaţia lui Otto Habsburg-Lothringen cu cea de-a doua sa ţară nu a fost lipsită de asperităţi. După tratative îndelungate, abia în anul 1966, după renunţarea sa la apartenenţa la Casa de Habsburg-Lothringen şi la pretenţiile la suveranitate raportate la aceasta, a primit permisiunea de a călători din nou în Austria. În 1972 s-a ajuns, în cele din urmă, la o strângere de mână istorică, solemnă între Otto Habsburg-Lothringen şi cancelarul federal de atunci, Bruno Kreisky, ceea ce a relaxat durabil relaţia dintre Republica Austria şi familia de Habsburg-Lothringen.
Otto Habsb