Ce poţi face în spaţiu? Muţi un satelit de o tonă doar cu mâinile. Dar, pe lângă experienţele la care visează mulţi, gravitaţia zero îţi joacă şi feste. Te obligă să înghiţi pasta de dinţi, de pildă. Sursa: FOTO: Codrin Prisecaru
E primul afro-american în spaţiu. A făcut parte din prima echipă care a decolat noaptea într-o navetă spaţială, după Apollo 7. I-au "întors" ritmul biologic ca ora la un ceas cu cheiţă. Aşa că, la miezul nopţii, a luat micul dejun şi la ora două pornea în cea mai spectaculoasă călătorie a vieţii. În 30-40 de secunde, urma de foc a navetei Challenger în care se afla împreună cu patru colegi nu se mai vedea de la sol. Au trecut aproape 30 de ani de la primul său zbor în spaţiu. Şi vreo 20 de la ultimul.
Un februarie în spaţiu
Pentru Guion Bluford, a venit vremea poveştilor. Românilor le-a spus-o săptămâna aceasta, când a fost invitat să deschidă Bucharest International Forum. Are ce spune, a petrecut 688 de ore de zbor în spaţiul cosmic. Puse cap la cap, fac vreo 29 de zile. O lună februarie de an bisect.
Când pleci noaptea într-o călătorie în spaţiu ar fi bine să nu fii obosit. Totuşi, nu e ca şi cum ai pleca noaptea la mare. Şi asta pentru că Challenger nu se controlează printr-un volan, trei pedale şi o manetă. Naveta spaţială, cu care Bluford pornea la drum în zorii zilei de 30 august 1983, avea 2.000 de butoane, de pildă. În plus, ca astronaut, trebuie să comunici în permanenţă cu cei de la sol, o armată de oameni care luptă pentru ca cinci semeni să ajungă la vreo 350 de kilometri deasupra lor, pe orbita Terrei.
Ca echipajul primei navete spaţiale lansate noaptea să nu aibă probleme cu atenţia, NASA le-a schimbat ritmul circadian. În mod normal, acesta ne face mai atenţi ziua şi mai puţin atenţi noaptea. În timp ce liliecii ieşeau la vânătoarea de noapte, Bluford şi colegii se simţeau ca în zorii zilei. Apoi, o d