Fosta maică stareţă de la mănăstirea Tanacu, unde o tânără a murit, în 2005, după ce a fost supusă unor ritualuri de exorcizare, a fost eliberată marţi. N-a renunţat nicio zi la hainele monahale, deşi Biserica n-o mai primeşte. Martorii spun că latura mistică a femeii este şi mai puternică decât înaintea detenţiei. Sursa: Sorin Antonescu
Pentru directorul Penitenciarului, ea a fost un model. "Aş vrea să am deţinute numai ca ea". Pentru colegele de celulă, a fost ca o soră mai mare, care le-a călăuzit pe drumul credinţei. Perioada de detenţie pare că a martirizat-o. Pentru preotul capelei din puşcărie, ea a fost trimisă după gratii într-o încercare de-a lui Dumnezeu. Pentru cel care a angajat-o, este o salariată care îi face curăţenie şi pe care o plăteşte modest. Sunt tot atâtea feţe, ca ale unui cub Rubik care nu-şi găseşte rezolvarea.
Dar cine este, cu adevărat, Nicoleta Arcălianu? Cunoscută drept maica Neonila, Arcălianu a fost stareţa mănăstirii de la Tanacu (Vaslui), acolo unde, în 2005, în urma unui ritual de exeorcizare, o tânără şi-a pierdut viaţa. Maica Neonila (foto) este ultima din cele patru măicuţe din aşa numitul "lot Tanacu" care a fost eliberată, marţi, din Penitenciarul Bacău.
Născută în familie habotnică, s-a călugărit din copilărie
Povestea Nicoletei Arcălianu a început acum 39 de ani, când s-a născut într-o familie de oameni gospodari, dar nu bogaţi, din satul vasluian Muntenii de Sus.
"Sunt oameni cu credinţă în Dumnezeu. Mai au doi băieţi şi o fată", a spus Vasile Anton, primarul comunei. Credinţa în Dumnezeu le-au insuflat-o şi fiicei lor, Nicoleta care, de mică, a decis să îmbrace haina monahală. "A plecat la mănăstire copilă fiind", a afirmat primarul. Sătenii au puţine amintiri despre Nicoleta Arcălianu. Şi poate aşa ar fi şi rămas, o fată ce şi-a dedicat aproape întreaga viaţă credinţei în Dumnezeu. Însă epis