Cel puţin 150 de clădiri din judeţ, dintre care 92 din Slatina, necesită intervenţie urgentă pentru consolidare. Primăria Slatina a trecut la identificarea proprietarilor de clădiri istorice din centrul vechi.
Dacă până acum proprietarii de clădiri istorice restaurau aceste clădiri doar în cazul în care doreau, cu condiţia să nu aducă atingere stilului arhitectural, acum există şi pârghia legală de a-i obliga să refacă faţadele aflate în stare avansată de degradare. Legea privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor a fost promulgată la sfârşitul lunii trecute, oferind totodată şi soluţii acelor care nu-şi permit financiar o asemenea lucrare, cu atât mai mult cu cât chiar şi pentru o tencuială şi o vopsire, fără a fi nevoie de restaurare sau refacere stucaturi, trebuie întocmit un proiect de un arhitect autorizat, destul de scump.
Intervenţie urgentă pentru circa 150 de clădiri
“În judeţul Olt avem 758 de monumente istorice, dintre care 596 clădiri. Cu excepţia bisericilor, cel puţin 150 de clădiri necesită intervenţie urgentă pentru refacerea faţadelor sau întărirea structurii de rezistenţă. Slatina, care deţine 92 de astfel de clădiri vechi, este căzută total, Caracalul la fel. Majoritatea proprietarilor nu-şi permit financiar să le restaureze, orice lucrare trebuind aprobată prin proiect, în judeţ fiind un singur arhitect atestat. În ultimul an, s-au renovat patru clădiri în Slatina, iar luna trecută am avizat trei proiecte ale primăriei pentru sediul administraţiei locale, cel al poliţiei locale şi clădirea Şcolii nr.1”, spune Gheorghe Iorga, expert monumente istorice în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Olt.
CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO
Slatina, în identificarea proprietarilor
Primăria municipiului încearcă de câţiva ani să găseasc