Sudanul de Sud a devenit oficial de ieri cel mai tânăr stat de pe harta lumii. Autorităţile au decis să marcheze evenimentul printr-o mulţime de petreceri organizate în capitala Juba, dar şi în alte localităţi.
VIDEO Cum au sărbătorit independenţa locuitorii celui mai nou stat din lume
Zeci de lideri străini, printre care 30 de înalţi demnitari africani, au participat la ceremoniile oficiale, care au inclus defilări militare, slujbe religioase, ridicarea drapelului şi un eveniment în cursul căruia a fost parafată Constituţia provizorie. Sudanul de Sud a devenit republică după ce la referendumul din ianuarie locuitorii din sud, în majoritate creştini, au decis să se separe de musulmanii din nord, după ani de lupte sângeroase, soldate cu moartea a milioane de persoane.
După sărbătoare, pe sudanezii din sud îi aşteaptă o realitate crudă. Deşi are rezerve uriaşe de petrol, noul stat, cu o populaţie de 9,7 milioane de locuitori, este unul dintre cele mai sărace din lume. Având o suprafaţă egală cu cea a Texasului, Sudanul de Sud are doar 160 de kilometri de drumuri, iar electricitatea şi apa curentă sunt o raritate. 70% dintre locuitori sunt analfabeţi. SUA, Marea Britanie şi Franţa au recunoscut ieri Sudanul de Sud, imediat după proclamarea oficială a independenţei noului stat.
Ministerul de Externe de la Bucureşti a salutat noul stat. România recunoaşte Republica Sudanului de Sud ca stat suveran şi independent şi îşi exprimă intenţia de a dezvolta relaţii strânse de cooperare cu noul stat, se arată într-un comunicat al MAE.