Euro a înregistrat, în intervalul 4-8 iulie, cea mai importantă depreciere săptămânală din ultima lună, faţă de dolar, după ce Moody"s Investors Service a redus calificativul Portugaliei la "junk". În plus, pe pieţe sunt temeri cu privire la rezultatele testelor de stres pe care le va publica Asociaţia Bancară Europeană la data de 15 iulie. Potrivit unui document intern al UE, prezentat de presa străină, băncile care nu trec testele din acest an ar putea fi nevoite să prezinte planuri de majorare a capitalului până la finele lunii septembrie.
Euro a pierdut 1,8% săptămâna trecută, ajungând, vineri, la 1,4265 dolari pe piaţa din New York, de la 1,4526 dolari la data de 1 iulie.
Declinul de vineri a fost de 0,7%, iar în cursul zilei, moneda unică a coborât până la 1,4206 dolari, cel mai redus nivel din 27 iunie până în prezent.
Deprecierea săptămânală a fost cea mai importantă consemnată după cele cinci zile încheiate în 10 iunie, când euro a pierdut 2 procente.
* Aurul - peste 1.540 dolari uncia
Temerile de pe pieţele financiare, generate de speculaţiile privind răspândirea crizei datoriilor europene, dar şi de anunţul de vineri referitor la creşterea şomajului în SUA, au alimentat cererea de aur.
Vineri, preţul aurului cu livrare în luna august a crescut cu 11 dolari (0,7%) la Comex New York, ajungând la 1.541,60 dolari/uncie. Săptămâna trecută, cotaţia aurului a câştigat 4%. Aceasta a fost cea mai importantă creştere săptămânală din 6 noiembrie 2009 până în prezent.
Analiştii estimează că preţul metalului galben va continua să urce.
A.V.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a decis să deblocheze a cincea tranşă, de 3,2 miliarde euro, din împrumutul său pentru Grecia, de 30 de miliarde euro, acordat în luna mai 2010. Decizia FMI vine la o săptămână după ce autorităţile europene au hotărât deblocarea contrib