Firma suedeză USITALL a propus edililor gălăţeni producerea de curent electric prin incinerarea deşeurilor menajere. Un asemenea proiect are şi avantajul prelungirii duratei de utilizare a gropii ecologice de gunoi cu cel puţin cinci ani.
Autorităţile locale promit că, până la sfârşitul acestui an, Galaţiul va avea un sistem modern de gestionare a deşeurilor, în valoare de 23 milioane de euro. Materialul plastic, sticla şi hârtia vor fi depozitate în containere diferite, acestea urmând a fi transportate la Staţia de sortare pentru a fi pregătite corespunzător în vederea reciclării.
Bani din gunoi
Odată înfiinţat acest sistem la Galaţi, mai multe companii din Europa au devenit interesate să ne transforme deşeurile în energie. Respectivele firme vor să încheie parteneriate cu Primăria în vederea construirii unei unei staţii de incinerare a gunoiului, energia obţinută prin arderea deşeurilor urmând să fie valorificată.
„La momentul actual cel puţin patru firme sunt interesate de construcţia unui incinerator în municipiul Galaţi. Cele mai avansate discuţii sunt cu compania Usitall. Au mai depus scrisori de intenţie firme din Germania şi Italia. Va trebui să aibă loc o licitaţie", a declarat Mircea Ostache, şeful Unităţii de Implementare ISPA Galaţi.
Beneficiile pe care le-ar avea municipiul Galaţi sunt descrise cel mai bine în scrisoarea de intenţie a firmei suedeze, transmisă primarului Dumitru Nicolae, în data de 16 mai 2011: „Este o ocazie unică pentru ca Galaţiul să implementeze un sistem eficient şi performant de tratare a deşeurilor, cu respectarea regulilor de mediu. În acelaşi timp, se va obţine energie regenerabilă la preţuri competitive, reducându-se necesitatea acordării subvenţiilor publice".
Semnatar este Mattias Philipsson, preşedintele Usitall AB, o companie care este lider mondial în domeniul generării energiei din deşeu