Ziarele şi televiziunile din Marea Britanie s-au confruntat în ultimii ani cu dezvăluiri mincinoase, plagiat şi fotografii modificate doar pentru a fi spectaculoase. Unul dintre jurnaliştii britanici care şi-au pătat reputaţia prin materiale de presă mincinoase s-a sinucis la câteva luni după ce fapta lui a fost dată în vileag.
Industria de media din Marea Britanie este una dintre cele mai puternice din lume, iar presa tabloidă din Regat are specificul ei, fiind una dintre cele mai agresive. Scandalul interceptărilor telefonice în care este implicat „News of the World" nu este singurul care a marcat, în mod negativ, peisajul mediatic din Marea Britanie. În aprilie 2003, reţeaua de televiziune Sky Network a difuzat un documentar realizat de jurnalistul James Forlong în care apăreau imagini live cu un submarin nuclear englezesc care ar fi tras o torpilă în Golful Persic în timpul războiului din Irak. Mai mult, documentarul prezenta membri ai echipei de pe submarin care dădeau instrucţiuni şi chiar o scenă în care cineva apăsa pe un buton mare, roşu, după care apărea o imagine cu o rachetă lansată.
Vezi aici imaginile modificate de fotograful libanez
Materialul era o făcătură, iar echipajul s-a comportat astfel doar la cererea jurnaliştilor, a dezvăluit mai apoi publicaţia „The Guardian". În realitate, echipa Sky News nu a însoţit submarinul în acţiune. Falsul a fost dezvăluit pentru că echipa postului BBC chiar a participat la acţiunile submarinului şi a arătat că lansarea unei rachete nu se face prin apăsarea unui buton mare roşu, ca în filme, ci printr-un simplu click pe mouse-ul calculatorului. James Forlong a fost suspendat de Sky News după aceste dezvăluiri. Jurnalistul s-a sinucis câteva luni mai târziu, iar Sky News a fost amendat cu 50.000 de lire pentru difuzarea acestui documentar mincinos.
Citeşte şi:
VIDEO Mogulul lumii