Liceul din Cuzdrioara, judeţul Cluj, se mândrea în urmă cu doi ani cu un procent aproape de maxim. În acest an, s-a reuşit \"performanţa\" ca niciun elev să nu ia examenul.
Una dintre formele de învăţământ care persistă în România este licelul la frecvenţă redusă, unde elevii, foarte mulţi dintre ei trecuţi de prima tinereţe, vin la şcoală doar trei săptămâni pe semestru.
Rezultatul acestui sistem dezastruos. Un astfel de exemplu este Grupul Şcolar Cuzdrioara, judeţul Cluj. În 2011, din cei 30 de elevi de la sistemul de învă ţământ cu frecvenţă redusă înscrişi la examenul de bacalaureat, nici unul nu a reuşit să-l promoveze.
În mod surprinzător însă, în urmă cu doi, procentul celor care treceau examenul atingea incredibila cifră de 96%. Un fost director explică succesul din trecut prin faptul că profesorii erau foarte implicaţi şi făceau multe meditaţii cu elevii.
"La vaci poţi fi bun şi fără diplomă"
Cum intri în liceul din Cuzdrioara te izbeşte un panou unde sunt aşezate la loc de mare cinste diplomele obţinute de elevii şcolii. Una dintre acestea este pentru "excelenţă în matematică". Însă, în acest an nici unul dintre elevii de la Cuzdrioara care au dat examen la matematică nu au reuşit să ia nota cinci.
La Cuzdrioara, micul sat care are singurul avantaj că este aşezat aproape de un mare municipiu, liceul a rămas, dar rezultatele elevilor de aici sunt catastrofale.
După prima tentativă de reformare a învăţământului public, mica localitate Cuzdrioara, situată la câţiva kilometri de Dej, s-a căpătuit cu un liceu, profil agricol. Fostul director al Grupului Şcolar Agricol, Vasile Todoruţ, spune că pe lângă clasele de liceu funcţiona şi o şcoală profesională cu profil zootehnie.
"Era un profil foarte bun, dar în ziua de azi nu mai caută nimeni zootehnişti cu diplomă. La vaci