După ce un milion de spectatori au fost prezenţi la lansarea de la centrul spaţial Kennedy, naveta Atlantis a reuşit conectarea la Staţia Spaţială Internaţională. Este ultima ieşirea în spaţiu pentru Atlantis, americanii pregătind o nouă generaţie de vehicule spaţiale, care ar trebui să ducă omul pe Marte. Sursa: nasa.gov
"Bine aţi venit pe Staţia Spaţială Internaţională pentru ultima dată", a fost mesajul de întâmpinare al inginerului de zbor Ron Garan, transmis echipajului Atlantis. Potrivit site-ului NASA, comandantul Chris Ferguson a reuşit să conecteze Atlantis la nodul Harmony, la două zile după ce naveta s-a desprins de Pământ. Vineri, atunci când a avut loc decolarea Atlantis, aproximativ un milion de oameni au asistat la eveniment.
Naveta Atlantis a zburat pentru prima dată în octombrie 1985. În total, incluzând misiunea de zilele acestea (care se va încheia la 20 iulie), Atlantis a ieşit de 32 de ori în spaţiu.
Această misiune Atlantis pune punct unei etape de 30 de ani a istoriei NASA. Suma cheltuită pentru misiunile la bordul navetelor Columbia şi Atlantis este una uriaşă - 200 de miliarde de dolari. Atlantis, rămasă singura navetă spaţială activă (după ce Columbia a fost retrasă în 2003, în urma unui accident soldat cu şapte victime), va lăsa loc unei noi generaţii de vehicule spaţiale. Preşedintele Barack Obama a anunţat că aceste noi vehicule vor permite astronauţilor americani să ajungă pe un asteroid, iar apoi pe Marte.
Dacă Atlantis are defecţiuni, astronauţii se întorc cu o navetă rusească
Ultima misiune Atlantis se va încheia pe 20 iulie. În urma problemelor din 2003 - când o defecţiune a scutului termic al navetei Columbia a dus la dezintegrarea capsulei Columbia deasupra Texasului - inspecţiile scutului sunt obligatorii, odată ce naveta ajunge la ISS.
Ultimele teste arată că Atlantis este în stare bună, dar,