Vârstnicii, cardiacii şi copiii reprezintă categorii de risc. Medicii îi sfătuiesc pe aceştia să evite expunerea la soare.
Telefoanele au sunat într-una la dispeceratul Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt în cel mai călduros sfârşit de săptămână din acest an. Oltenii care nu au ţinut seamă de sfaturile medicilor pentru zilele caniculare au ajuns tot pe mâna lor. „În acest weekend am primit 308 solicitări din tot judeţul. Dintre acestea, aproximativ o sută de persoane au avut probleme de sănătate cauzate de temperaturilor ridicate. Două persoane au căzut în stradă, s-au înregistrat 12 accidente vasculare şi foarte multe lipotimii, stări de inconştienţă, bolnavi cu cefalee, hipertensiune. Foarte mulţi bolnavi cronici cu boli cardiovasculare sau diabet au avut de suferit din cauza caniculei“, a spus Mădălina Deloreanu, directorul medical de la SJA Olt.
Sfatul medicului
Oamenii, în special bătrânii, cardiacii şi copiii, sunt sfătuiţi să nu iasă din casă în cea mai călduroasă parte a zilei, iar cei care sunt nevoiţi să facă asta trebuie să ţină cont de câteva sfaturi pentru a nu ajunge la spital. „Să poarte pălării şi haine lejere, deschise la culoare, din materiale naturale precum inul sau bumbacul. Bătrânii, cardiacii şi copiii cu vârsta sub patru ani trebuie să evite expunerea la soare între orele 11:00 şi 18:00. Sfătuim populaţia să consume cât mai multe lichide fără să aştepte senzaţia de sete (minim doi litri zilnic), multe fructe şi legume proaspete, să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate“, a spus Mădălina Deloreanu, directorul medical de la SJA Olt. Băuturile dulci şi îngheţata intră în categoria alimentelor interzise în zilele toride. De asemenea, sunt recomandate duşurile călduţe pe parcursul zilei, iar aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temp