O ţinută monocromă este, în general, ternă şi oarecum neinteresantă, deci îndrăzniţi să purtaţi haine colorate
Atunci când vine vorba de alegerea unei ţinute, multe femei optează să poarte haine albe, negre sau în nuanţe neutre pentru simplul fapt că aceasta este o variantă „sigură“. Folosirea unei palete de culori restrânse nu este o greşeală în modă, însă o astfel de ţinută este prea „cuminte“ şi nu vă poate scoate în evidenţă. Secretul unei ţinute colorate perfecte, vesele şi reuşite constă în stăpânirea artei de a asorta nuanţele aşa cum trebuie. Vă oferim câteva sfaturi în acest sens, ca să nu daţi greş niciodată cu o ţinută colorată.
Teoria culorilor
În modă, la fel ca în artă, există două feluri de a asocia culorile. Ca în cazul oricărei combinaţii de nuanţe, baza este reprezentată de cercul cromatic, însă pentru a fi sigură că asortaţi bine culorile, trebuie să ţineţi cont de alte două elemente: camaieul şi contrastul. Cercul cromatic corespunde gradaţiei culorilor. Aşa cum am învăţat cu toţii la şcoală, culorile au fost „împărţite“ în trei categorii: primare - albastru, roşu şi galben, secundare - verde, portocaliu şi violet, care rezultă din combinarea culorilor primare, şi terţiare - purpuriu, roşu stacojiu, indigo, turcoaz, vernil şi auriu, acestea fiind create prin combinarea unei culori primare şi a unei culori secundare alăturate.
Contrastul de culoare este o tehnică ce constă în asocierea a două culori care ocupă poziţii opuse în cercul cromatic, însă în domeniul modei poate fi riscant să folosiţi această tehnică. În ceea ce priveşte camaieul, această tehnică reprezintă, de fapt, asocierea de nuanţe sau de culori cu tonuri foarte apropiate (de exemplu bej cu ecru).
Reguli de bază pentru asortare
Culoarea hainelor este foarte importantă pentru realizarea unei ţinute perfecte, pentru că este suf