Cei ce ajung zilele acestea în Rezervaţia naturală Mlaştina Iaz au ocazia să vadă înflorită una dintre puţinele plante carnivore ce trăiesc în ţara noastră: Drosera rotundifolia, cunoscută popular ca Roua – cerului.
Ascunsă de privire curioase ale eventualilor privitori neavizaţi, Roua-cerului stă pitită în turbăria din centrul Mlaştinii Iaz, o zonă de o frumuseţe şi o sălbăticie aparte, declarată în 2000 arie naturală protejată de interes naţional. E-adevărat că, pentru a admira frumuseţea plantei “specializată” în mâncatul insectelor mici este nevoie de aptitudini ce fac apel la echilibristică şi, dacă e cazul, şi la înot, însă managerul public al comunei, Alexandru Bodea, ne asigură că situaţia nu va mai fi aşa pentru mult timp. Primăria Plopiş, ce administrează în prezent aria, a câştigat anul trecut un proiect în valoare de aproximativ 150.000 de euro prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu. Banii vor fi folosiţi, într-o primă etapă, pentru realizarea unui plan de management şi pentru promovarea turistică a zonei, însă pentru partea a doua a proiectului autorităţile locale vor să amenajeze zona pentru a o face mai accesibilă turiştilor. “Ne gândim la nişte alei din lemn, susţinute de stâlpi de stejar, pe care să se poată plimba, peste mlaştină, turiştii”, explică Bodea, care este, în acelaşi timp, şi managerul proiectului în cauză.
Apa – minune
Interesanta plantă, nu mai mare de câţiva centimetri, nu este singurul punct de atracţie al zonei. Mlaştina în sine reprezintă un obiectiv turistic, care atrage atât prin frumuseţea sa sălbatică, dar şi prin legendele pe care le-a născut. “Se spune că, la un moment dat, o păstoriţă s-a înecat aici împreună cu oile ei. Au venit toţi oamenii din sat să o caute, intrând în apă cu picioarele goale. Nu au găsit-o, dar, în schimb, cei care aveau dureri reumatice au constatat imediat