Abandonate de proprietari pe spaţiul public, acestea au fost ridicate şi depozitate, unele de mai bine de un an, în baza societăţii Servicii Publice din subordinea Primăriei.
Unele dintre cele mai scumpe maşini din oraş se găsesc în cimitirul de rable din baza societăţii Servicii Publice, din cartierul Bularga. Aproximativ 50 de vechituri îşi aşteaptă în zadar proprietarii. Altfel vor ajunge un morman de fier, bun de reciclat.
Pentru că multe dintre ele au fost abandonate de proprietari de mai bine de un an, răscumpărarea lor a ajuns să coste cât nu fac. Pentru a putea reveni cu ea pe stradă, stăpânul unei astfel de maşini ar trebui să scoată din buzunar zeci de mii de lei pentru că o zi de cazare în cimitirul societăţii este 120 de lei.
Cazarea, mai scumpă decât maşina
Autoturismele au fost ridicate în mare parte în urma unor sesizări ale ieşenilor deranjaţi de faptul că vechiturile vecinilor le ocupă inutil spaţiile de parcare de lângă bloc. De-a lungul timpului, pe poarta cimitirului au intrat modele felurite, unele dintre ele produse prin anii ’50-’60. „Sunt toate mărcile de maşini aici, de la Dacia, Olcit şi Trabant, până la Fiat, Audi sau Volkswagen. În prealabil, proprietarii au fost anunţaţi că li se vor ridica maşinile, prin intermediul unei buline lipită pe caroserie. Acum, ca să le recupereze, ar trebui să plătească contravaloarea perioadei cât a stat aici, dar suma este mult mai mare decât valoarea maşinii“, explică Marius Sârbu, şef secţie mecanică.
Printre scheletele mâncate de rugină sunt însă şi câteva exemplare pe patru roţi care arată de parcă ar fi ieşit de pe poarta fabricii de puţin timp. O dubiţă VW, cu jante impresionante şi vopseaua strălucitoare, face notă distinctă. „Dubiţa are cred mai bine de un an de când a fost adusă aici. Este într-o stare foarte bună, are motor pe benzină. Dacă proprietarul nu