Ministrul de externe Teodor Banconschi a declarat azi, într-o confeirnţă de presă, că îşi menţine optimismul în privinţa aderării României la spaţiul Schengen şi speră că preşedinţia poloneză a UE va reuşi să arbitreze eficient această dispută. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Rugat să comenteze declaraţiile, pe această temă, făcute de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, ieri, într-un interviu pentru agenţia Mediafax, Teodor Banconschi a ţinut să menţioneze că un ministru nu trebuie să comenteze interviurile ambasadorilor în ţara sa.
"Lucrăm cu partenerii francezi pentru deblocarea rezonabilă aacestei situaţii", a spus Baconschi. El a amintit că la ultimul Consiliu European, şefii de stat şi de guvern s-au angajat să reia discuţiile în septembrie. "Avem o ipoteză de lucru interesantă, îmi menţin optimismul şi sper că preşedinţia poloneză va fi un arbitru eficient al micii dispute în familia europeană", a conchis Baconschi.
Final de 2012, termenul francezilor pentru integrare
Ambasadorul francez Henri Paul declarase, ieri, că cel mai bun termen pe care pe care îl poate obţine România în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen este sfârşitul lui 2012, varianta cea mai rea fiind aceea de a nu adera niciodată.
Ambasadorul amintea "o soluţie foarte interesantă". "Dacă raportul MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare - n.r.) din luna iulie, este unul favorabil - chiar dacă noi nu facem legătură între MCV şi aderarea la Schengen, ea există pentru unii dintre partenerii noştri... Deci, nu ar fi inutil să existe un raport pozitiv. Şi am putea accepta la Consiliul JAI din septembrie eliminarea frontierelor aeriene. Cu alte cuvinte, pur şi simplu pasagerii care vin pe aeroportul din Bucureşti, venind din Franţa, de exemplu, nu vor mai fi nevoiţi să-şi prezinte sistematic paşaportul. Aceasta ar fi diferenţa. Apoi, dacă un al doilea raport va