Zona Oraviţei este cunoscută mai mult de turiştii străini, iar monumentele istorice adăpostesc detalii incredibile în ciuda lipsei banilor. După faptul că ruta de cale ferată Oraviţa-Anina a fost la un pas să fie închisă, soarta Teatrului Vechi nu este una tocmai pe rose.
Construit în anul 1816 după modelul teatrului din Viena, este cel mai vechi teatru din România, pe scena căruia s-au perindat trupe din Austria, Germania, Ungaria, de la Teatrul Naţional Bucureşti. Printre personalităţile care au trecut pragul Teatrului vechi din Oraviţa se numără Mihai Eminescu şi George Enescu.
Poetul naţional vine aici în anul 1968 împreună cu trupa de teatru a lui Mihail Pascaly, în timp ce era sufleor. Un monument impresionant, cu o încărcătură cultural de mare valoare, este vizitat mai mult de străini, puţini românii cunoscând defapt detalii despre acest teatru. Nu doar faptul că pe aici au trecut oamenii importanţi este mândria orăviţenilor ci faptul că a fost realizat în stilul barocului vienez, barocul târziu, şi imită la scara mică vechiul Burgtheater din Viena. Teatrul din Viena a fost dezafectat la anii 1890, iar edificiul din Oraviţa devenind original şi nu copie. Cu toate acestea banii ajung aici foarte greu. Lipsa finanţărilor se darorează faptului că teatrul este administrat din banii Primăriei Oraviţa şi nu din cei ai Ministerului Culturii.
„Statului Teatrului Vechi este anormal. În 21 ianuarie 1998 Ion Caramitru, ministrul culturii din acea perioadă a cerut ca acest teatru să rămână pe lista monumentelor importante aşa cum a fost în anul 1993. Dar acest lucru nu s-a întâmplat“, spune Ionel Bota, directorul Teatrului Vechi din Oraviţa. „Paznicul şef“, aşa cum se autointitulează Ion Bota nici nu ştie exact cât ar trebui să se investească aici pentru ca aceast monument să nu se mai degradeze. „Eu concediul de odihnă îl iau în lunile de iarnă, pentru