Nehotărâte în privinţa vieţii personale, multe femei fac copii cu mai mulţi bărbaţi. Obiceiul este răspândit mai ales în Occident. Copiii născuţi în afara căsătoriei nu mai sunt un fenomen stigmatizat de societate. Mediul familial nesigur, în care taţii apar şi dispar, are însă efecte negative asupra dezvoltării lor.
În ultimele decenii, statisticile au consemnat o creştere constantă a numărului de copii născuţi în afara familiilor tradiţionale, fapt ce a dus la o înmulţire a căminelor în care există un singur părinte. În mod evident, au apărut şi din ce în mai multe familii în care o femeie are copii cu taţi diferiţi. Acest fenomen a fost evidenţiat în mai toate ţările occidentale, dar şi în România.
Chiar dacă acest gen de aranjamente familiale nu prea mai sunt stigmatizate de societate, specialiştii avertizează că a creşte într-un mediu dominat de nesiguranţă, în care taţii apar şi dispar, are efecte negative asupra dezvoltării fizice şi psihice a copiilor. Probleme apar şi pentru femeia aflată în centrul unei astfel de familii-domino, după cum au numit-o sociologii, mama respectivă având de gestionat relaţii complicate cu diverşii taţi ai copiilor şi cu mai multe seturi de bunici. Nu în ultimul rând, partenerii implicaţi într-o astfel de familie o duc mai prost financiar decât cuplurile tradiţionale, costurile întreţinerii mai multor gospodării fiind evident mai mari.
Unul vine, altul pleacă
În ciuda studiilor şi avertismentelor experţilor, pentru cei angrenaţi într-o relaţie de tip domino lucrurile capătă un aer de normalitate cu trecerea timpului. Este şi cazul ieşencei Florina C, o coafeză în vârstă de 32 de ani. Nu se consideră o tipă lipsită de prejudecăţi şi nu şi-a dorit niciodată o astfel de familie. Dimpotrivă, s-a măritat la 22 de ani cu un băiat cu care copilărise pe aceeaşi stradă. La un an de la nuntă, a apărut