Dincolo de variaţiile de preţuri determinate de roada producătorilor locali sau de importuri, aceleaşi produse au preţuri foarte diferite de la un judeţ la altul. În unele cazuri, cum este, de exemplu, cel al spanacului, preţurile ajung să fie mai mult decât duble în diferite judeţe din ţară. Sursa: Arhiva EvZ
EVZ a comparat preţurile la principalele produse agroalimentare vândute în municipiile reşedinţă de judeţ, conform datelor Institutului Naţional de Statistică pentru luna aprilie a acestui an.
De exemplu, ouăle se vindeau la un preţ de 0,33 lei/bucată în Târgu-Mureş şi pentru o sumă de aproape două ori mai mare în Bacău, adică 0,63 lei/bucată.
O diferenţă uriaşă de preţ se observă însă în cazul spanacului, între Galaţi şi Tulcea. Faţă de Galaţi, unde preţul era de 2,64 lei/kg, în Tulcea era cu 155% mai mare, adică 6,75 lei/kg. În Bucureşti, preţul era apropiat de limita de jos: 3,26 lei/kg, similar cu cel din Buzău (3 lei/kg) sau Drobeta Turnu-Severin (3,19 lei/kg).
Preţul cartofilor în municipiul Alba Iulia era cu circa 40% mai mare decât în Craiova, în luna aprilie a acestui an. Astfel, preţul în primul caz era de 3,38 lei/kg faţă de 2,06 lei/kg în al doilea. Bucureştenii au plătit 2,8 lei/kg de cartofi, ieşenii 3 lei/kg, iar sibienii 2,27 lei/kg.
Merele din Vâlcea, de două ori mai scumpe decât cele din Alba
Merele costau 2,3 lei/kg în Alba Iulia, iar în Râmnicu-Vâlcea cu 110% mai mult, adică 4,84 lei/kg. Preţuri piperate pentru 1 kg de mere au plătit şi românii din Constanţa (4,13 lei/kg), Suceava (4 lei/kg) şi Alexandria (3,92 lei/kg). În schimb, au putut cumpăra mere ieftine cei din Bistriţa (2,5 lei/kg), Satu Mare (2,55 lei/kg) şi Reşiţa (2,63 lei/kg).
Preţurile unui kilogram de morcovi au variat între 1,8 lei în Focşani şi 3,63 lei la Sfântu Gheorghe, unde au fost de două ori ma