Danemarca nu a reușit să-și justifice, în fața Comisiei Europene, decizia de a reintroduce, de la 5 iulie 2011, controlul la granițele sale cu Germania și Suedia.
Decizia Danemarcei a îngrijorat statele vecine acesteia, o mare parte din liderii europeni, Comisia și Parlamentul European. Ideea reinstaurării controalelor permanente este în contradicție cu principiile Schengen, conform cărora cetățenii din acest spațiu comun pot circula liber, fără a arăta pașapoartele.
Danemarca a reintrodus controale la granițe fără a evalua suficient riscurile, ceea ce nu explică o astfel de măsură, au spus experții europeni care au vizitat punctele de trecere ale frontierei danezo-germane și danezo-suedeze.
Vameșii nu sunt bine informați cu privire la responsabilitățile lor, au mai observat aceștia. În plus, autoritățile daneze nu au creat un sistem special de contorizare a controalelor și nu au informat Comisia cu privire la rezultatele aplicării noii măsuri.
Danezii trebuie să introducă un sistem de monitorizare strictă, bazat pe informaţii periodice din partea autorităţilor daneze, "nefiind excluse alte vizite dacă este nevoie", a spus comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.
"Din păcate, misiunea experţilor europeni nu a reuşit să ofere răspunsuri satisfăcătoare la întrebările noastre. Avem temeri legate de compatibilitatea măsurilor daneze (de a consolida controlul la granițe) cu libertăţile conferite de Tratatul UE, inclusiv cu acquis-ul Schengen. Datoria Danemarcei acum este să demonstreze, prin fapte, că gravitatea situaţiei justifică punerea în practică a controalelor care ar putea afecta exercitarea liberei circulaţii a bunurilor, serviciilor şi persoanelor la graniţele interne cu Germania şi Suedia," a mai spus Malmstrom.
Ministrul danez pentru Integrare, Soeren Pind și-a motivat decizia spunând că Danemarca a asist