Rezultatele testului de stres pentru ATE Bank sugerează un exces de capital de 505 milioane de euro în 2012 pe scenariul de bază, în timp ce scenariul ostil sugerează un deficit de capital de 713 milioane de euro, comparat cu minimul care a fost stabilit ca nivel de referinţă pentru scopul exerciţiului, se arată într-un comunicat ATE Bank România. "Motivul de bază care a condus la acest deficit este expunerea semnificativă a băncii la datoriile suverane ale Greciei (7,85 miliarde euro) care este cea mai mare din întreg sistemul bancar din Grecia. Drept urmare, pe baza scenariului ostil, ATE Bank va fi cea mai afectată dintre băncile greceşti", se menţionează în comunicat.
Testul de stres a fost derulat folosind o balanţă statică din luna decembrie 2010. Nu au fost luate în considerare provizioanele generice ale instituţiei de credit, unele acţiuni care au fost deja efectuate, şi nici strategiile viitoare de business şi acţiunile managementului.
În ciuda deficitului de capital expus în cadrul scenariului ostil, ABE recunoaşte şi evidenţiaza că balanţa ATE Bank include un total de 750 de milioane de euro provizioane generice care nu au fost luate în considerare şi care pot fi utilizate pentru reducerea riscului.
Mai mult, a fost menţionat faptul că banca va lansa o emisiune de bonuri de tezaur în valoare de 235 milioane euro convertibile în capital până la finalul anului 2012, în conformitate cu recenta decizie a Adunării Generale a Acţionarilor. Luând în considerare aceste măsuri, aşa cum concluzionează ABE, rata capitalului propriu de rang 1 al ATE Bank în cadrul scenariului ostil se ridică la 6%, depăşind nivelul minim stabilit (5%).
ATE Bank derulează un Program de Restructurare complex, aprobat de către Comisia Europeană, vizând securizarea capitalului adecvat şi îmbunătăţirea operaţională. Programul are un orizont de timp până la finalul l